OVFreak Forum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Metro Historie Rotterdam

Ga naar beneden

Metro Historie Rotterdam Empty Metro Historie Rotterdam

Bericht van Admin ma feb 12, 2018 11:14 am

Alles over de geschiedenis van de Rotterdamse Metro

Admin
Admin

Aantal berichten : 6
Registratiedatum : 02-07-17

https://ovfreak.forumactie.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Metro Historie Rotterdam Empty Re: Metro Historie Rotterdam

Bericht van Admin ma feb 12, 2018 11:16 am

De Rotterdamse metro is het metronetwerk in de Stadsregio Rotterdam. De exploitatie is in handen van de Rotterdamse Elektrische Tram (RET).

Het is het oudste en grootste metronetwerk van Nederland. Met ongeveer 300.000 passagiers per dag is het na de Brusselse metro het drukste metronetwerk van de Benelux. De eerste lijn werd op 9 februari 1968 geopend. Sindsdien is het metronetwerk uitgegroeid tot 5 lijnen met een totale lengte van 78,3 kilometer, waarvan 17,7 ondergronds en 8,5 als sneltram is uitgevoerd.

Noord-zuidlijn

De eerste metrolijn, Noord-Zuidlijn genoemd, was tevens de eerste van Nederland, en bij de opening een van de kortste metrolijnen ter wereld: slechts 5,9 kilometer tussen het station Rotterdam Centraal en het winkelcentrum Zuidplein op de linker Maasoever. Op 9 februari 1968 openden prinses Beatrix en prins Claus in het bijzijn van toenmalig burgemeester Wim Thomassen en RET-directeur drs. C.G. van Leeuwen de metrolijn op het Centraal Station met een rit naar Zuidplein. Met de bouw van de lijn, die ruim zeven jaar duurde, was een bedrag van 170 miljoen gulden (ruim 77 miljoen euro) gemoeid, plus twintig miljoen gulden (negen miljoen euro) aan bijkomende werken. Om de Rotterdammers kennis te laten maken met dit nieuwe vervoermiddel, mocht iedere inwoner eenmaal een gratis ritje maken met de metro.

Het belangrijkste kunstwerk was de tunnel onder de Nieuwe Maas. Deze tunnel (de tweede ondertunneling van de Maas na de Maastunnel voor het auto-, fiets- en voetgangersverkeer) werd gebouwd door middel van geprefabriceerde tunnelstukken die werden afgezonken. De tunnelstukken (caissons) werden gebouwd bij de Leuvehaven en daarna naar de juiste plek gevaren.[bron?] Het traject van Rotterdam Centraal tot aan de Maas werd in openbouwputten gerealiseerd. Weena, Hofplein en Coolsingel waren hierdoor jarenlang onbegaanbaar.

Het gedeelte van de eerste lijn loopt door Rotterdam-Zuid geheel bovengronds over een viaduct. De stroomvoorziening met een elektrische spanning van 750 Volt gelijkstroom geschiedt via een derde rail-systeem.

In 1970, twee jaar na de opening, werd de lijn over het viaduct verlengd van Zuidplein tot Slinge. In 1974 werd de lijn doorgetrokken van Slinge via de voorsteden Rhoon en Poortugaal naar Zalmplaat in Hoogvliet, waarmee de lengte in één klap bijna verdubbelde. Dit gedeelte loopt grotendeels gelijkvloers over een afgeschermd traject, omdat de stroomvoorziening gebeurt via de derde rail. Elf jaar later, in 1985, werd een verlenging van Zalmplaat tot De Akkers in Spijkenisse in gebruik genomen.

Sinds 1997 werd voor de noord-zuidlijn de benaming Erasmuslijn gebruikt, naar Desiderius Erasmus. Deze naam werd met de invoering van de dienstregeling 2010 weer afgeschaft. Het traject werd toen opgesplitst in twee lijnen:

Lijn D, met een lichtblauwe lijnkleur, tussen Rotterdam Centraal en Spijkenisse De Akkers.
Lijn E, met een donkerblauwe lijnkleur, het traject van de RandstadRail, Den Haag Centraal - Rotterdam Centraal - Slinge.
In 2007 kwam de RandstadRail-Erasmuslijn in gebruik op het traject Hofplein – Den Haag Centraal. Een verlegging naar Station Rotterdam Centraal werd op 17 augustus 2010 operationeel. Op 11 december 2011 werd de lijn verlengd tot metrostation Slinge.

In 2013 vervoerde de Noord-Zuidlijn van de Rotterdamse metro circa 145.000 passagiers per dag. Het centrale deel van de lijn - tussen Rotterdam Centraal en Slinge - is met ongeveer 100.000 dagelijkse reizigers het drukste. De meestgebruikte stations op de lijn zijn respectievelijk Beurs, Rotterdam Centraal, Zuidplein en Wilhelminaplein (alle meer dan 10.000 instappers/dag). De uitbreiding van Rotterdam Centraal naar Den Haag vervoerde in 2014 ruim 30.000 passagiers per dag.

Oost-westlijn

Op 6 mei 1982 werd een tweede metrolijn geopend tussen Capelsebrug en Coolhaven, genaamd oost-westlijn. De speelfilm Spetters speelt zich voor een deel af in de tunnel in aanbouw. Op 27 mei 1983 werd de lijn als sneltram met gelijkvloerse kruisingen en bovenleiding doorgetrokken naar Binnenhof in de wijk Ommoord van de huidige oostelijke deelgemeente Prins Alexander. Een aftakking naar De Tochten in de wijk Zevenkamp, eveneens als sneltram, werd op 24 april 1984 in gebruik genomen. In westelijke richting werd de Calandlijn op 25 april 1986 verlengd van Coolhaven naar Marconiplein.

Op 29 mei 1994 werd aan de oostkant een aftakking toegevoegd van Capelsebrug naar De Terp in Capelle aan den IJssel.

Op 4 november 2002 werd in westelijke richting het Beneluxlijn-tracé geopend vanaf Marconiplein via Schiedam en Pernis naar Hoogvliet, vanwaar de metro's over het tracé van de Erasmuslijn doorrijden naar Spijkenisse.

Op 29 augustus 2005 kwam de tot nu toe laatste verlenging in dienst, van de Zevenkampse sneltramaftakking tot in de nieuwe Vinex-wijk Nesselande. Deze 1,5 km lange verlenging is uitgevoerd op een viaduct en als metro, met voeding via een derde rail in plaats van via de bovenleiding.

In 1997 werd aan alle trajecten van de oost-westlijn de naam Calandlijn gegeven, naar Pieter Caland. Met de invoering van de dienstregeling 2010 werd deze benaming afgeschaft. Het traject werd in drie lijnen opgesplitst:

Lijn A met groene lijnkleur, tussen Binnenhof en Schiedam Centrum.
Lijn B met gele lijnkleur, tussen Nesselande en Schiedam Centrum.
Lijn C met rode lijnkleur, tussen De Terp (Capelle aan den IJssel) en De Akkers (Spijkenisse).
In 2013 vervoerde de Oost-Westlijn van de Rotterdamse Metro circa 175.000 passagiers per dag. Het centrale deel van de lijn - tussen Schiedam Centrum en Capelsebrug - is met ongeveer 120.000 dagelijkse reizigers het drukste. De meestgebruikte stations op de lijn zijn respectievelijk Beurs, Rotterdam Blaak, Kralingse Zoom, Schiedam Centrum en Dijkzigt (alle meer dan 10.000 instappers/dag). De uitbreiding van Schiedam Centrum naar Hoek van Holland Haven (Hoekse Lijn) zal naar verwachting zo'n 20.000 nieuwe dagelijkse metrogebruikers opleveren.



Op 9 februari 1968 werd de metro van Rotterdam feestelijk geopend door prinses Beatrix en prins Claus. Zij waren de eerste passagiers van de allereerste metro.



Een Digitup productie in opdracht van de RET
digitup.nl/vijftigjaarmetro



film vervaardigd in opdracht van: Gemeente Rotterdam
samenstelling: Peter Alsemgeest
camera: Peter Alsemgeest en Lajos Kalános
trucages: Frans van Hes en Co Hoedeman
geluid: Nick Meyer
een Polygoon-Profilti produktie
technische afwerking: Cinecentrum Hilversum
duur: 30 minuten

Korte omschrijving:
Bouw metro van CS tot en met Zuidplein met animaties. Verkeersproblematiek van de
oeververbindingen. Planontwikkeling diverse metrolijnen. Bouw tunnelstukken in bouwdok Weena, Blaak en Brienenoord.



Een film in opdracht van de Gemeente Rotterdam

Camera: Pim Heijtman
Geluid: Nick Meijer
Tekenfilm: Jeroen van Blaaderen
Script: Bert Kroon
Regie: Peter Alsemgeest
Produktie: Toonder Studio’s
Nederhorst Den Berg
Duur: 28 minuten



Historische tentoonstelling

Op 9 februari 1968 werd de metro van Rotterdam feestelijk geopend door prinses Beatrix en prins Claus. Zij waren de eerste passagiers van de allereerste metro.

Nu, precies 50 jaar later, is de allereerste metro, opgeknapt door vrijwilligers van Stichting RoMeO. Zij hebben maandenlang gewerkt om de metro te restaureren. De metro bevat een tentoonstelling over de geschiedenis van de Rotterdamse Metro. Kijk mee naar het polygoonjournaal over de aanleg van de metro of kijk hoe de eerste kaartautomaat eruit zag.

De allereerste metro is door iedereen te bewonderen! Van vrijdag 9 februari t/m dinsdag 13 februari staat de allereerste metro op metrostation Blaak, op het spoor in de richting van Schiedam de Akkers.

Openingstijden
vrijdag 9 februari: 12.00 t/m 22.00 uur
zaterdag 10 februari: 10.00 t/m 22.00 uur
zondag 11 februari: 10.00 t/m 22.00 uur
maandag 12 februari: 8.00 t/m 22.00 uur
dinsdag 13 februari: 8.00 t/m 22.00 uur
Entree
Voor de metro zelf betaalt u geen entree. U moet wel inchecken op het perron om bij allereerste metro te kunnen komen. Als u met uw ov-chipkaart incheckt op metrostation Blaak, en binnen 20 minuten uitcheckt, dan betaalt u niets. Blijft u langer dan 20 minuten, tot maximaal 2,5 uur? Dan wordt er 0,90 euro afgeschreven van uw saldo. Als u langer dan 2,5 uur op het perron blijft, dan wordt 4 euro van uw saldo afgeschreven.

Admin
Admin

Aantal berichten : 6
Registratiedatum : 02-07-17

https://ovfreak.forumactie.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum